Ett fönsterbyte kan ge billigare uppvärmning

05 oktober 2021 jonas olsson

Att byta fönster kan kännas dyrt, onödigt och jobbigt. Du kanske har funderat på saken under en lång tid men aldrig kommit till skott. Nya fönster har bättre isoleringsförmåga vilket gör att husets uppvärmning blir billigare. Din energiförbrukning minskar och din elräkning blir lite roligare att titta på. Du kommer även att få ett behagligare inomhusklimat, och ingen kalluft tränger in genom fönstret och ger kalla golv. 

Ett fönsterbyte ger dig även en chans att förnya ditt boende. Det finns hundratals olika kombinationer av fönster så någonting som faller dig i smaken kommer du att hitta. Om du har möjlighet så är den mest kostnads- och resurseffektiva lösningen att byta alla fönster på samma gång. Det blir då endast ett leverans- och installationstillfälle istället för ett flertal om du ska byta fönster i flera omgångar.

Fönster byts av olika anledningar, exempelvis för att de ser slitna och gamla ut, släpper in kalluft eller för att minska på buller utifrån. Spröjsade fönster, vridfönster, fasta fönster och sidohängda fönster är några typer av fönster som finns i det stora utbudet. Att välja nya fönster till ditt hus är både spännande och roligt. 

 

 

Är det bäst att ha likadana fönster i hela huset? 

Din första tanke när du ska köpa nya fönster är kanske att det bör vara samma typ av fönster i hela huset. Det är inte riktigt så enkelt och du bör fundera ordentligt på var dina fönster ska sitta innan du börjar leta efter nya fönster. Fönster uppfyller olika behov och därför ska det vara rätt fönster på rätt plats. 

Har du en hårt trafikerad väg utanför ditt fönster? Då är det bästa valet ett ljudreducerande fönster som är utformat för att minska störande buller. Ska ditt nya fönster sitta i söderläge kan det vara bra med ett fönster som har solskyddsglas. 

Fler nyheter